Låna smart och säkert

Det finns flera sätt att låna pengar i dag. Snabblån, privatlån och kontokredit är alla alternativ som har sina för- och nackdelar. Låna smart och säkert med enkla tips för vad du bör leta efter – och vad du bör undvika.

När du ska ett lån, eller öppna en kontokredit, finns det vissa aspekter att ha i åtanke. Lånevillkor som ränta, återbetalningskrav och eventuella avgifter är aspekter som ska finnas tydligt angivet på långivarens hemsida. På SMSPengar.nu ser du ett exempel på en startsida som ger all information direkt på startsidan, så att du inte missar något viktigt. Andra långivare som endast utmärker sig med utrop som ”räntefritt lån på 5 minuter” bör du generellt undvika.

Ta inte första bästa lån – jämför

De vanligaste lånetyperna är någon form av privatlån och någon form av kontokredit. Lån är pengar som du får utbetalda direkt till ditt bankkonto. Sedan behöver du återbetala enligt långivarens återbetalningsvillkor med ränta. Kontokredit är en mer flexibel lösning där du kan utnyttja en summa, normalt upp till 30 000 kronor. På många sätt kan det jämföras med ett vanligt kreditkort.

Du utnyttjar bara den kredit du kommer att använda, och behöver så klart bara betala tillbaka den summa du använder. Har du en kontokredit på 30 000 och inte använder den – då behöver du inte betala tillbaka något (utöver eventuella avgifter). Vad som är bäst eller sämst beror på situation. Processen att jämföra olika alternativ är dock densamma oavsett vilken typ av lån du väljer.

Undvik dessa fallgropar

Den som inte är uppmärksam på detaljerna kan råka ta ett lån med mycket dåliga villkor. Många blir skuldsatta på grund av oaktsamhet. Därför är det bästa tipset att alltid noggrant gå igenom långivarens villkor och avgifter. Är dessa svåra att hitta på långivarens hemsida är det normalt ett tecken på att villkoren inte är särskilt gynnsamma. Ta en långivare som spelar med öppna kort och inte är rädd för att presentera vad de faktiskt erbjuder.